De oude wijze Confucius zei ooit ‘geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken’. Nou, ik heb naar hem geluisterd toen ik 3,5 jaar geleden startte als ondernemer 😊. Mijn werk is leuk. Ik geniet. Intellectueel word ik uitgedaagd, ik mag me inzetten in mooie organisaties en samenwerken met fijne mensen. Mijn werk heeft zin. Waarom is werken vanuit talent in deze Coronatijd dan soms een beproeving?

Eerlijk? Het valt me nu soms niet mee. Ik moet er meer mijn best voor doen om mijn sterkste talenten in te zetten[1].

Waarom? Mijn talenten liggen vooral op het relatievlak. Ik hou van de verbinding, van het leggen van relaties, van lachen met elkaar, van het creeëren van de best haalbare oplossing voor alle betrokkenen, voor het halen van het optimale resultaat in samenwerking met anderen. Daarvoor zet ik me onvermoeibaar en met heel veel plezier in.

Dat gaat nu anders. Ik werk net als mijn opdrachtgevers vanuit huis. En net als al mijn samenwerkingspartners. We zoeken elkaar op via Teams of Zoom. En ja hoor, het gaat boven verwachting goed. Maar… soms kan ik mijn computer uit het raam gooien. Herken je dat?

Ik heb vijf manieren gevonden om het voor mij leuk te houden en in verbinding te zijn met anderen:

  1. De ‘koffieautomaat-praatjes’ vervang ik door korte koffietjes met iemand uit mijn gezin;
  2. Mijn week- en dagplanning bekijk ik de week of dag van tevoren en plan daar dagelijks online contactmomenten in met mensen. Soms functioneel en soms gewoon gezellig;
  3. Aan het eind van de werkdag reflecteer ik kort: wat was waardevol vandaag? Heb ik echt contact gehad met mensen?  Heb ik gekozen voor contact of ben ik ‘verzopen‘ in mijn takenlijst en beeldscherm? Wat ga ik morgen anders doen?
  4. Elke dag heeft ontspanningsmomenten in de buitenlucht en ik maak m’n hoofd en lijf wakker met een portie yoga;
  5. Ik accepteer dit nieuwe normaal.

En als ik dan vandaag een prachtige bos bloemen van mijn opdrachtgever thuis bezorgd krijg als dank voor de inzet in deze ingewikkelde Coronatijd, voel ik dat ik het goed doe. Gelukkig de verbinding is er nog!

Ik hoop dat het jou ook lukt om te blijven werken vanuit jouw talenten, hoe doe jij dat nu?

 [1] Mijn talenten heb ik in beeld gebracht met de CliftonStrengths-test. Ken je deze al? Ik kan je erbij helpen in mijn coachprogramma’s.